حق طلاق چیست؟
حق طلاق یا وکالت در طلاق، یک وکالتنامه رسمی است که در یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم می شود.
زمانی که آقا یه خانم حق طلاق می دهد، به این معناست که وقتی حق طلاق با زن باشد، نیازی به حضور آقا در مسیر طلاق نیست و خانم می تواند بدون حضور، اجازه و امضای آقا اقدام به طلاق توافقی بکند.
دادن حق طلاق محضری به زن، یکی از روش های مرسوم زوجین برای اتمام زندگی مشترک است. با دادن وکالت در طلاق به خانم، این حق از آقا سلب نمی شود و در این حالت هر دو حق اقدام به طلاق دارند. توجه داشته باشید که در زمان دادن حق طلاق محضری، مهریه حتما تعیین و تکلیف شود تا در آینده آقا دچار دردسر نشود.

مدارک لازم جهت طلاق با داشتن حق طلاق
مدارک مورد نیاز برای گرفتن وکالت طلاق (حق طلاق)، شامل:
- شناسنامه مرد و زن
- کارت ملی مرد و زن
- مدارک لازم برای اثبات ازدواج آنها یعنی عقدنامه (دفترچهای که در محضر ثبت میشود).
کارت ملی و شناسنامه زن و مرد و عقد نامه برای انجام مراحل طلاق با داشتن وکالت طلاق لازم است. زن با همکاری یک وکیل خانواده ی ماهر و مجرب میتواند کار ثبت طلاق را به سهولت انجام دهد.
انواع وکالت در طلاق
وکالت در طلاق به دو صورت به خانم تعلق میگیرد:
- حق طلاق در ضمن عقد نامه
- حق طلاق محضری
حق طلاق در ضمن عقد نامه
وکالت طلاق یکی از عقودی است که میتوان در زمان جاری شدن صیغه ازدواج مطرح نمود. به این ترتیب، مرد هنگام نوشتن عقد نامه میتواند صراحتاً وکالت طلاق را به همسر خود بدهد، هرچند میتواند با ذکر شروطی این کار را انجام دهد. برای مثال شاید ذکر شود که زن در صورت بخشش مهریه خود حق طلاق دارد.
چنانچه عاقد این مورد را در عقدنامه به ثبت برساند، وکالت طلاق به زن داده میشود.
حق طلاق محضری
یکی دیگر از انواع وکالت طلاق، نوع محضری است. در این حالت طرفین با در اختیار داشتن مدارکی مانند شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج به دفتر ثبت اسناد و با تنظیم وکالتنامهای، این نوع حق را به زن بدهند.
البته در این نوع از وکالت طلاق نیز، مرد میتواند شرطهای خود را ذکر و ثبت کند. این حق میتواند مدت دار یا بلاعزل باشد و همه این موارد بستگی به شروطی دارد که مرد ذکر میکند.
آیا زن با داشتن حق طلاق میتواند طلاق بگیرد
در صورتی که حق طلاق کامل باشد، زن با داشتن حق طلاق میتواند طلاق بگیرد. برای کامل بودن وکالت در طلاق وجود 4 شرط زیر الزامی است:
- بلاعزل بودن حق طلاق: به این معنی که آقا نتواند خانم را عزل و وکالت در طلاق را باطل کند.
- داشتن حق توکیل به غیر: که خانم بتواند به صورت معالواسطه این وکالت را به یک وکیل پایه یک دادگستری اعطا کند.
- حاوی اسقاط حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی: که آقا بعد از صدور رای طلاق نتواند اعتراضی نسبت به رای داشته باشد و خللی در روند پرونده ایجاد کند.
- قبول بذل مهریه: که خانم بتواند از طرف آقا قبول بذل کند.
مزایای حق طلاق برای زن
همانطور که گفته شد دادن حق طلاق محضری به زن (مشروط بر اینکه حق طلاق کامل باشد) باعث می شود که خانم بدون نیاز به حضور آقا برای طلاق توافقی اقدام نماید.
با توجه به زمانبر بودن، پر هزینه و سخت بودن طلاق از طرف زن، داشتن حق طلاق یا همان وکالت در طلاق برای خانم ها بسیار با ارزش است و مزیت بسیار مهمی محسوب می شود.
تفاوت طلاق توافقی با وکالت در طلاق
تفاوتی بین طلاق توافقی و طلاق با حق طلاق، از لحاظ هزینه، شرایط و زمانبندی وجود ندارد.
در طلاق توافقی آقا و خانم با همدیگر اقدام به طلاق می نمایند و در طلاق با حق طلاق، آقا به خانم یک وکالت داده است تا بدون نیاز به حضورش اقدام به طلاق نماید.
اعطای وکالت در طلاق به خانم از طرف آقا به این معنی است که آقا با طلاق توافقی موافق است.
اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟
برای بسیاری از خانمها این سؤال وجود دارد که آیا با داشتن وکالت در طلاق مهریه به خانم تعلق میگیرد؟
مهریه یکی از حقوق خانم است و هر زمان که بخواهند میتوانند برای گرفتن آن اقدام کنند. اما همانطور که گفتیم؛ آقا میتواند در ازای بخشیدن مهریه به خانم حق طلاق بدهد.
به صورت کلی این مورد بستگی به این دارد که در زمان گرفتن حق طلاق چه توافقی بین خانم و آقا وجود داشته باشد. برای اطلاعات بیشتر با وکیل خانواده سارا حمزه زاده در ارتباط باشید.
با داشتن حق طلاق چگونه اقدام کنم؟
پاسخ به این سوال که با داشتن حق طلاق چگونه اقدام کنم زیاد پیچیده نیست. پیشنهاد ما به شما این است که قبل از هر گونه اقدامی حتما با یک وکیل یا کارشناس حقوقی مشورت نمایید.
مشاوره واتساپی وکیل پایه یک دادگستری سارا حمزه زاده این امکان را فراهم کرده تا شما با ارسال عکس وکالتنامه در واتساپ از همکاران ما مشاوره بگیرید. در صورتی که هنوز وکیلی را برای پرونده طلاق انتخاب نکرده اید، با ما تماس بگیرید تا به صورت تلفنی و رایگان شما را راهنمایی کنیم.
اگر حق طلاق با زن باشد طلاق چقدر طول میکشد؟
به طور قطعی نمی توان زمان دقیقی برای پرونده طلاق با داشتن وکالت در طلاق تعیین کرد. اما صرف این که شما از همسرتان حق طلاق دارید به این معنی نیست که نباید در جلسات مشاوره وغربالگری بهزیستی شرکت کنید و وکالت در طلاق شما برای این امر بی تاثیر است و مراحل گرفتن طلاق با داشتن حق طلاق محضری به همین آسانی ها هم نیست.
طلاق با داشتن حق طلاق در صورتی که وکیل نداشته باشید، حدودا 6 الی 9 ماه زمان خواهد برد و حضور همسرتان در جلسات مشاوره بهزیستی اجباری است.
طلاق با حق طلاق از خارج از کشور
طلاق ایرانیان خارج از کشور، تفاوت چندانی با داخل کشور ندارد. در این صورت شما باید حتما از طریق سامانه میخک به وکیل وکالت دهید. تجربه صد ها پرونده طلاق توافقی و حق طلاق دادسو، ما را نسبت به نیاز، دغدغه و نگرانی های شما به صورت کامل آگاه کرده.
ما به صورت واضح می دانیم که شما به چه مواردی نیاز دارید و باید برای شما چه کاری انجام داد. برای شروع و مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
جمع بندی
طلاق با داشتن حق طلاق یکی از روشهای مرسوم است که این روزها به کار برده میشود. در این شیوه مرد به زن حق وکالت در طلاق را میدهد تا در صورت نیاز، بدون حضور مرد، امور طلاق توسط یک وکیل انجام شود.
حق طلاق زن باید به صورت قانونی در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود در غیر اینصورت فاقد ارزش قانونی است. در این روش اجباری به بخشیدن مهریه نیست و زن میتواند تمام حقوق مالی خود را دریافت کند.
سوالات متداول حق طلاق
خیر. دادن وکالت طلاق به صورت شفاهی یا در محیطی مانند منزل اعتبار ندارد. باید این حق در دفاتر ثبت اسناد رسمی انتقال داده شود.
بله. در صورتی که مرد هنگام دادن این حق شرط بخشیدن مهریه را ثبت نکرده باشد، باید مهریه را به طور کامل پرداخت کند.
در حقیقت حق طلاق و مهریه با هم ارتباطی ندارند پس نمیتوان گفت حق طلاق بهتر است یا مهریه! مهریه مالی است که به واسطه ازدواج موقت یا دائمی، حق زن است و هرزمان بخواهد میتواند برای آن اقدام کند. اما حق طلاق، حقی است که زن به صورت وکالت نامه از مرد دریافت میکند.
برای انجام طلاق با داشتن حق طلاق ابتدا خانم باید مدارک لازم را به دفتر قضایی مراجعه کرده ودرخواست خود مبنی بر طلاق را ارائه دهد.